30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ο “ΠΑΝΑΡΑΤΟΣ” ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Written by on 27/02/2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Καρπενησίου, σας προσκαλούν στην πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη από την λαογράφο, τέως Δντριας του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, που θα δοθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου το Σάββατο 30 Απριλίου 2022 στις 19.00, με θέμα την αναδίφηση του δρωμένου του “Πανάρατου”, το οποίο αποτελούσε την κορυφαία εκδήλωση της Αποκριάς του Καρπενησίου τα παλαιότερα χρόνια και η τέλεσή του έχει ατονίσει.

Πρόκειται για ένα λαϊκό δρώμενο, το οποίο ουσιαστικά παρουσιαζεί μια επιτομή του αριστουργήματος της κρητικής λογοτεχνίας, της “Ερωφίλης” του Χορτάτζη. Φαίνεται ότι το έργο του Χορτάτζη που γράφτηκε στη Κρήτη στα τέλη του 16ου αιώνα και εκδόθηκα πρώτη φορά στη Βενετία στα μέσα του 17ου, γνώρισε τεράστια απήχηση στις λαϊκές μάζες, τόσο πολύ που ενσωματώθηκε σταδιακά στις εορταστικές εκδηλώσεις τις Αποκριάς. Κάποτε, εκτός των Επτανήσων, το δρώμενο σε εκτενέστερες ή πιο σύντομες εκδοχές είχε γίνει απαραίτητη συνήθεια (δηλαδή έθιμο) σε πόλεις και χωριά, μεταξύ άλλων και στο Καρπενήσι. Ειδικά, όπως αναφέρει και η κ. Καμηλάκη, από το Καρπενήσι προέρχεται και η εκτενέστερη και πιο πλήρως διασωθείσα εκδοχή του “Πανάρατου”.Η κυρία Πολυμέρου- Καμηλάκη, στα πλαίσια της επιστημονικής της ενασχόλησης με το δρώμενο, έχει περιγράψει την τέλεσή του στο Καρπενήσι, στο σπουδαίο βιβλίο της “Θεατρολογικά Μελετήματα για το Λαϊκό Θέατρο- Από το κρητικό θέατρο στα δρώμενα της νεοελληνικής Αποκριάς”. 

Λόγω του ότι, για διαφόρους λόγους, αν και έχουν γίνει προσπάθειες αναβίωσης του δρωμένου δεν έχουν ευοδωθεί και λόγω της κοινής προσδοκίας φορέων και πολλών συμπολιτών μας, θεωρούμε ότι ίσως μπορέσουμε κάποια στιγμή να αναδείξουμε αυτή τη ξεχασμένη πλευρά της μικρής μας ιστορίας, επαναπροσδιορίζοντας την ιδιαίτερη ταυτότητα των παραδόσεών μας.

Στα πλαίσια αυτής της έντονης επιθυμίας, και ευκαιρίας δοθείσης ότι λόγω μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού δεν θα επιτραπούν εκδηλώσεις ούτε φέτος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος είχε την ιδέα να διοργανωθεί μια ανοιχτή εκδήλωση, απευθυνόμενη σε όλους τους φορείς και τους πολίτες, στην οποία με προσκεκλημένη την κ. Πολυμέρου – Καμηλάκη.

Μετά την ενδιαφέρουσα ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση ενώ στον χώρο του φουαγιέ του συνεδριακού κέντρου θα υπάρχει η δυνατότητα να σαρώνονται επί τόπου ηλεκτρονικά φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια, τα οποία θα επιστρέφονται άμεσα στους κατόχους τους ενώ έμπειρα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου θα είναι επιφορτισμένα να καταγράφουν μαρτυρίες και πληροφορίες για την τέλεση του εθίμου από ανθρώπους που συμμετείχαν στο παρελθόν στην διοργάνωση, την τέλεση και την παρακολούθηση του Πανάρατου.

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Stoxos 104,9 fm

Current track

Title

Artist