ΠΥΞ ΛΑΞ

Written by on 31/10/2017

Οι Πυξ Λαξ ήταν ελληνικό εναλλακτικό μουσικό συγκρότημα, που είχε αξιοσημείωτη επιτυχία κατά τη δεκαπενταετή δισκογραφική πορεία του, έχοντας στο ενεργητικό του δώδεκα χρυσούς και πλατινένιους δίσκους . Η ονομασία τους προέρχεται από την αρχαιοελληνική γλώσσα και σημαίνει “Με γροθιές και κλωτσιές”. Δημιουργήθηκαν το 1989 και εμφανίστηκαν στη δισκογραφία το 1990 με το δίσκο “Τι άλλο να πεις πιο απλά”. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 2004. Επανασυνδέθηκε το 2011 με μια πανελλαδική περιοδεία, ως φόρο τιμής στον Μάνο Ξυδούς.

Τα βασικά μέλη του συγκροτήματος ήταν οι Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Μπάμπης Στόκας και ο Μάνος Ξυδούς.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα μέλη του συγκροτήματος διετέλεσαν οι μουσικοί :

Γιώργος Γιαννόπουλος (τύμπανα) – Νίκος Γιαννάτος (μπάσο) – Δήμητρα Καραμπεροπούλου (ακορντεόν) – Άλκης Παπαδόπουλος (πλήκτρα) – Κώστας Σαρδέλης (ηλ.μπάσο, κιθάρα) – Βασίλης Σπυρόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα, παλιότερο μέλος του συγκροτήματος Σπυριδούλα) – Παναγιώτης Σπυρόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα, μέλος των Tsopana Rave) – Δημήτρης Κανελλόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα, ιδρυτικό μέλος των Domenica) – Σάκης Σταμούλης (τύμπανα) – Νίκος Παναγιωτάτος (ηλεκτρική κιθάρα) – Άκης Δαούτης (κιθάρες) – Γιώργος Θεοδωρόπουλος (πλήκτρα) – Αντρέα Ρουντίνα (βιολί) – Νίκη Γρανά (φωνητικά, ακορντεόν).

Στις αρχές της δεκαετίας του 90, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας, δυο παιδικοί φίλοι προερχόμενοι από τις δυτικές συνοικίες γύρω από την Αθήνα, παρέδωσαν κάποια ηχογραφημένα τραγούδια στον Μάνο Ξυδού, ο οποίος εκείνη την περίοδο εργαζόταν σε δισκογραφική εταιρεία και με τη βοήθεια του τρίτου άρχισε να διαφαίνεται δισκογραφικά η ύπαρξη των Πυξ Λαξ. Το όνομα του συγκροτήματος δόθηκε από έναν υπάλληλο της δισκογραφικής, τον Δημήτρη Φεργάδη. Ένα χρόνο αργότερα πραγματώθηκε ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος.

Ο πρώτος τους δίσκος ονομαζόταν Τι άλλο να πεις πιο απλά και κυκλοφόρησε το 1990. Ένα χρόνο μετά εκδόθηκαν οι Ζόρικοι Καιροί, και 2 χρόνια αργότερα Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί, στον οποίο τους βοήθησε συμμετέχοντας ο Βασίλης Καρράς. Από το δίσκο αυτό και ύστερα, το συγκρότημα άρχισε να καθιερώνεται και να γίνεται όλο και γνωστότερο στο κοινό.

Πηγή: wikipedia

Για το αγαπημένο μας συγκρότημα διεξάγεται ψηφοφορία μέσα απο την εκπομπή της #proinimourmoura. Μπορείτε να ψηφίσετε και εσείς το αγαπημένο σας τραγούδι παρακάτω.

[poll id=”6″]

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Stoxos 104,9 fm

Current track

Title

Artist